Adviezen

Over het algemeen wordt er te weinig nadruk gelegd op het belang van gerichte spiertraining. Een hond die bijvoorbeeld niet aangelijnd in het bos "wandelt" zal over het algemeen veel ongecontroleerde bewegingen maken. De grond is veelal ongelijk en vooral jonge honden in opgroei laten zich vaak leiden door wat ze zien. Ze reageren hierop door ernaartoe te rennen op een ongecontroleerde manier. In gedachten zijn ze bij het eindpunt en onderweg zullen de hersenen veelal geen signalen doorgeven hoe en waar ze hun poten moeten (af)zetten. De hersenen kunnen dit pas doorgeven als de aandacht hierop gericht is en dat is juist het probleem bij opgewonden jonge honden. Daarnaast krijgt een hond die opgewonden is, een grotere (gewichts)belasting op de gewrichten. Wanneer hij of zij springt of rent, is de druk door de snelheid op de gewrichten hoger. Dit proces wordt verergerd als de aandacht niet bij "de sprong" is.

Als de hersenen wel de benodigde signalen doorgeven, wordt de spierfunctie volledig benut. Bij ongecontroleerde bewegingen zal de druk op de gewrichten toenemen en de spierbelasting neemt te abrupt toe. Hierdoor is er een grotere kans op gewrichtsklachten. Hoe groter de hond, hoe groter de krachten die kunnen ontstaan. Dit heeft hetzelfde effect als een hefboom. Hoe langer de hefboom, hoe groter de kracht. Bij een grote hond met langere poten mag men daarom meer problemen verwachten als deze bijvoorbeeld uitglijdt op een houten vloer. Een windhond met lange poten heeft weer minder risico vergeleken bij een even grote hond die meer gewicht heeft, zoals een Berner Sennenhond. De Berner zal door zijn grotere gewicht meer belasting hebben op de gewrichten.

Conclusie: Als twee honden van dezelfde grootte respectievelijk 40 en 25 kilo wegen, zal de hond van 40 kilo meer risico lopen op het krijgen van botproblemen dan de hond van 25 kilo.

 

Geen angstgedrag, loopt hier over cavaletti.

Tegenwoordig weet men dat fietsen en trappen lopen al mag met een hond van bijvoorbeeld 6 maanden "oud". Dit moet echter wel op een gecontroleerde manier gebeuren en de tijd moet worden aangepast aan de leeftijd van de hond.

Met de stapmolen kunt u een hond gecontroleerd laten lopen. Wanneer de hond harder wil lopen, wordt dit belemmerd. De hond zal hierdoor bewust zijn voeten plaatsen. Daarnaast kan een hond geen succes behalen door ergens naartoe te rennen.

Er zijn honden die kiezen voor het lopen (draven) in telgang. Bij paarden is dit ook een bekend verschijnsel. Het wordt ook wel "de luie gang" genoemd. Wanneer een paard bereden wordt, kan men met behulp van cavaletti het paard uit de telgang halen. Ook bij honden is dit mogelijk maar minder gebruikelijk, omdat men in de praktijk een hond meestal niet heen en weer over latjes laat draven. In de stapmolen kunt u heel gemakkelijk een aantal balkjes neerleggen om dezelfde doeltreffende werking te krijgen.

 

Honden die voor de eerste keer in de molen gaan (met name wanneer er sprake is van agressie naar andere honden) moeten niet samen met andere honden in de molen. Doe dit pas als u zeker weet hoe de betreffende hond zich in de molen gedraagt. Een drukke labrador kan bijvoorbeeld door zijn impulsiviteit ontdekken hoe hij of zij onder de hekjes door kan komen. Deze hekjes kunnen overigens geheel naar wens (materiaalkeuze, hoogte en gewicht) op maat aangepast worden.

Soms kan een hond die bekend is met de stapmolen heel handig zijn om een nieuwkomer wegwijs te maken. Laat in dit geval de hond met ervaring tijdens het starten voorop lopen (in het voorliggende vak).

Om honden te laten wennen kunt u ook zelf mee wandelen. Dit kan zowel aan de buitenzijde, als in de molen zelf. Vooral voor onzekere honden kan dit handig zijn. Laat de hond de eerste keren slechts enkele minuten oefenen en beŽindig de oefening op een "goed" moment. Geef de hond daarna een lekkere beloning! Ook in de molen zelf kunt u de hond een voedselbeloning geven.

vorige pagina volgende pagina pagina 1 2 3
terug verder
Inleiding | Adviezen | Video | Contact
*Niets van deze inhoud mag worden gebruikt zonder dat dit overlegd en schriftelijk vastgelegd is.
© Copyright, Connie Berendsen 2008.