Adviezen

Waarom een stapmolen en niet gewoon wandelen, fietsen of zwemmen?

Veel mensen vinden fietsen met de hond griezelig of lastig, om wat voor reden dan ook. Veel honden trekken aan de lijn. Tijdens het trekken aan de lijn is er een ongelijkmatige verdeling van de spieren en daardoor een ongelijkmatige belasting van de gewrichten.

Na een operatie kan een hond die gewend is te trekken aan de lijn de gewrichten overbelasten. Door dit trekken wordt de belasting verkeerd verdeeld en ontstaat er te veel druk op de geopereerde poot. Honden die een operatie ondergaan hebben, mogen in het begin alleen aan de lijn lopen aangezien ze zich anders mogelijk overbelasten met alle gevolgen van dien. Eigenaren vinden deze periode vaak erg moeilijk, omdat de honden energie voor tien lijken te hebben. De verleiding kan dan groot zijn om de viervoeter toch (even) los te maken van de riem om zo wat energie kwijt te raken. De stapmolen is dan een uitkomst. De honden kunnen hier wel los in lopen, maar worden beperkt in hun bewegingsvrijheid, waardoor blessures en overbelasting voorkomen worden.

Dit moet vermeden worden omdat dit het herstel negatief kan beïnvloeden. In de stapmolen lopen de honden geheel vrij en kunnen dus niet gaan hangen in de riem.

 

Er kunnen 4 honden tegelijkertijd in de molen. Ook is het mogelijk om 2 honden in één vak te plaatsen. Deze honden moeten dan wel dagelijks in elkaars aanwezigheid zijn. De drang om andere sociale activiteiten te ondernemen is anders te groot met alle gevolgen van dien.

De ondergrond kan geheel naar eigen wens gekozen worden, maar dient wel verend te zijn en er moet een goede voetafwikkeling mogelijk zijn. Wij hebben goede ervaring met kunstgras en zand. In het geval van zand bepaalt u zelf de hoeveelheid en de mulheid (door middel van het vochtgehalte). In alle gevallen bepaalt u (de eigenaar van de stapmolen) het verloop van de ondergrond. (Te denken valt aan heuvels om de hond desgewenst omhoog en naar beneden te laten lopen).

 

De molen kan ingesteld worden op snelheid en u kunt instellen wanneer de molen van looprichting verandert, waardoor de honden de andere kant op gaan lopen. Met behulp van een speciale computerkast is het tevens mogelijk om een "trainingsprogramma" op maat te maken. U kunt hiermee bijvoorbeeld de honden 2 minuten linksom en 2 minuten rechtsom laten stappen, vervolgens 2 minuten linksom draven gevolgd door 2 minuten rechtsom draven, enz. Na een door u te bepalen aantal minuten is het programma ten einde en stopt de molen. Uiteraard is ook de eerder genoemde noodknop aanwezig. Zonodig brengt u hiermee de molen met een simpele druk op de knop direct tot stilstand.

Doordat de molen van richting verandert, wordt de belasting verdeeld. Anderzijds is het mogelijk voor slechts één richting te kiezen waardoor de belasting juist hoger of lager wordt. De doorsnede (waarmee u de lengte van het looppad bepaalt) is ook geheel naar eigen wens in te vullen. Wel is het van belang een minimale doorsnede te kiezen van 4 meter zodat er niet te veel in bochten wordt lopen.


Honden mogen in de molen alleen in stap of in draf lopen.

Puppy's reageren over het algemeen heel gemakkelijk op de stapmolen. En jong geleerd...

De stapmolen niet gebruiken bij warm weer. De molen kan voorzien worden van een dak ter bescherming van zon en/of regen, maar desondanks kan de temperatuur kan nog steeds te hoog zijn voor deze activiteit.

vorige pagina pagina 1 2 3
terug
Inleiding | Adviezen | Video | Contact
*Niets van deze inhoud mag worden gebruikt zonder dat dit overlegd en schriftelijk vastgelegd is.
© Copyright, Connie Berendsen 2008.